Vinnare – Årets Rum 2016

För tredje året i rad bjöds branschens namnkunniga in för att uppmärksamma landets mest inflytelserika formgivare, arkitekter, företagsledare och kreatörer inom design och arkitektur. Under kvällen offentliggjordes pristagarna av Årets Rum 2016 – en designutmärkelse i de fyra kategorierna Årets Arkitektur, Årets Designer, Årets Hemmapryl och Årets Möbel.

Vinnare – Årets Rum 2016

För tredje året i rad bjöds branschens namnkunniga in för att uppmärksamma landets mest inflytelserika formgivare, arkitekter, företagsledare och kreatörer inom design och arkitektur. Under kvällen offentliggjordes pristagarna av Årets Rum 2016 – en designutmärkelse i de fyra kategorierna Årets Arkitektur, Årets Designer, Årets Hemmapryl och Årets Möbel.

Årets jury bestod av förlagets chefredaktörer tillsammans med Martin Rörby (ordförande), Rahel Belatchew Lerdell, Monica Förster, Luca Nichetto och Eero Koivisto.

Årets Arkitektur 2016

OLAFUR ELIASSON

Motiveringen lyder: ”En av de viktigaste aspekterna av arkitektur är den sinnliga upplevelsen som påverkar varje människas själ och kropp. Vinnaren av Årets Arkitektur går till en person som gång på gång visar oss och presenterar arkitektur med oväntade verktyg och omedelbara upplevelser. Nu senast har vi kunnat njuta av hans utställning Verklighetsmaskiner som når ut till en bred publik på Moderna Museet/ArkDes. Vinnaren av Årets Arkitektur 2016 är konstnären Olafur Eliasson.”

Årets Hemmapryl 2016

SYNTHESISERS, TEENAGE ENGINEERING & CHEAP MONDAY

Motiveringen lyder: ”Med ett nytänkande grepp på en lekfull pryl är detta ett exempel på utmärkt design i samtiden. En tid där vi är närvarande digitalt lika mycket som IRL – och i en tid där vi är hur vi bor och då varje detalj räknas. Ett resultat av nyfikenhet, attityd, nostalgi och ett föredömligt exempel på branschöverskridande samarbete. Priset för Årets hemmapryl, en framtida klassiker, går till Micro syn- thesisers, Teenage Engineering & Cheap Monday”.

 

Årets Möbel 2016

DAVID ERICSSON MED STOLEN MADONNA FÖR GÄRSNÄS

Motiveringen lyder: ”Med sällan skådad precision har formgivaren till denna möbel lyckats skapa en framtida klassiker i ett annars övermättat segment. En fulländad kombination av såväl funktion, konstruktion och stabilitet som nätthet och elegans och som med sina tunna dimensioner trotsar tyngdlagen. Ett mästerligt hantverk! Vinnaren i kategorin Årets Möbel är David Ericsson med stolen Madonna för Gärsnäs.”

Årets Designer 2016

SHANE SCHNECK OCH CLARA VON ZWEIGBERGK

Motiveringen lyder: ”Den här designduon har skapat ett formspråk som blivit uppmärksammat i Skandinavien
och internationellt. I sitt arbete som designers för det danska designföretaget Hay har de skapat ett innovativt sätt att övergripande kommunicera en varumärkesidentitet. Deras gedigna kunskap om grafisk form och skickliga arbete med färger och former har bidragit till ett helt nytt och spännande estetiskt formspråk som snabbt fått många efterföljare. Årets designer är Shane Schneck och Clara von Zweigbergk.”


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *