Nominerade till Årets Rum 2018

För femte året året i rad bjuder It Is Media in Sveriges designelit för att sammanfatta det gångna året. Årets Rum uppmärksammar etablerade aktörer såväl som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design. Årets Rum går av stapeln den 5 februari 2018. Under galan premieras formgivare och arkitekter i kategorierna: Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Hemmapryl, […]

Nominerade till Årets Rum 2018

För femte året året i rad bjuder It Is Media in Sveriges designelit för att sammanfatta det gångna året. Årets Rum uppmärksammar etablerade aktörer såväl som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design.

Årets Rum går av stapeln den 5 februari 2018. Under galan premieras formgivare och arkitekter i kategorierna: Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Hemmapryl, Årets Designer samt Årets Boende. Temat för i år är ”Framtid”. Som tidigare år kommer även den prestigefyllda Maktlistan som listar årets mest inflytelserika personer inom arkitektur och design att presenteras under kvällen.

Juryns motivering till de nominerade lyder:

Nominerade till Årets Arkitektur 2018

Mark Isitt

En av Arkitektursveriges kunnigaste röster är huvudperson i skapandet av en hett efterlängtade branschmötesplats. Mark Isitts passion, kunskap och kontaktnät gör honom till den perfekta spindeln i nätet på Nordic Architecture Fair. Mässan blir en investering i framtiden, en plats för arkitekter att träffas, byta idéer och inspireras och en utsträckt hand till alla som tycker arkitektur är främmande och svårt.

Camilla Schlyter

Flera års forskning och arbete bär frukt. Arkitekten Camilla Schlyter får patent på en ny fasadteknik där hon lyckats sammanföra modern digital teknik med traditionellt och hållbart material. En digital algoritm möjliggör att industriellt skapa ytmönster i korslimmande träskivor. Design förstärker träets egen konstruktion. Innovativt, miljömedvetet och vackert.

Kjellander & Sjöberg

Commoning Kits, en utställning och ett sätt att samarbeta där tretton arkitektkontor jobbar ihop för att göra världen bättre på initiativ av Ola Kjellander och Stefan Sjöberg. Här är det inte den spejsade rymdålders framtid som står i centrum, utan hur vi här och nu kan lägga grunden till ett mer inkluderande, hållbart och demokratiskt samhälle.

Nominerade till Årets Möbel 2018

Projektet Furnishing Utopia

Med exceptionell hantverksmässig kvalitet, präglad av funktionalism och minimalism borgar shakerrörelsens estetik för en form som ska hålla över tid. Projektet Furnishing Utopia har låtit 14 designers världen över tolka shakerstilen och skapa egna moderna föremål. Att ta tillvara på uråldrig hantverksmässig kunskap är kanske det bästa sättet att ta sig an framtiden?

Skåpet Xi av Pia Wallén för Asplund

Inspirerad av antika kinesiska dekorationer har Pia Wallén formgett en möbel för modern tid, ett vackert skåp som gärna får stå för sig själv. Wallén har genom åren skapat flera tidlösa klassiker för Asplund. Skåpet Xi är inget undantag.

Bordet Pastille av TAF Arkitekter för Fogia

Så enkelt och så tilltalande. De robusta tablettformade bordsskivorna vilar på nätta metallben i utsökta bordet Pastille och en spännande kontrast uppstår. Det är TAF Arkitekter som står bakom formen och uppdragsgivaren är Fogia.Vi spår en framtida möbelklassiker.

Nominerade till Årets Hemmapryl 2018

Träningsredskap av Anna Larsson, Mattias Stenberg, Alexander Lervik och Jonas Wagell för Tingest

Estetiska, hållbara och hälsoförbättrande. Tingest träningsredskap berättar något om vår samtid på samma gång som de införlivar träningen i vardagen. Kollektionen tar med sitt tidlösa formspråk i marmor, kork och bambu en stilsäker plats hemmet och blir således en naturlig del i finrummet.

Bonaden Spismattan av Elisabeth Dunker för Väva Spis

Spisen symboliserar de grupper av kvinnor som genom historien suttit tillsammans i sina kök och broderat, sytt eller vävt. Med bonaden Spismattan lyfter Elisabeth Dunker fram den svenska hemslöjdens historia samtidigt som hon med sitt motiv för med sig traditionen in i framtiden.

Glastornsseriern Nightfall av Hanna Hansdotter för Kosta Boda

Vaser, skålar eller fristående konst? Nightfall är en tidlös serie glastorn, som lyfter fram glaskonsten och det tekniska kunnandet. Med hög verkshöjd och ett lekfullt uttryck står Hanna Hansdotters torn lika självklara i grupp som ensamma.

Nominerade till Årets Designer 2018

Design Lab S

Design Lab S är en unik kollektiv designstudio i Skärholmen, som sammanför professionella designers och barn i skapandeprocesser, med övertygelsen om att alla bör få chansen att utforma hur världen ska se ut. På ett konkret sätt bidrar Design Lab S till nytänkande och ger fler unga verktyg att bli morgondagens formgivare.

Stoft Design Studio

Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa ny design som passar framtiden. Resultatet är en lika funktionell som estetisk design med poetiska toner, vars DNA är material, hantverk, innovation och hållbarhet. 


Daniel Rybakken

Den norska ljusdesignern Daniel Rybakken tar belysning och möbler till en ny nivå. Med noggrannhet och precision mejslar han fram objekten i sin renaste form, där ljus och rumslighet slår följe med funktion och estetik.

Nominerade till Årets Boende 2018

Greenhouse, Malmö – MKB Fastigheter 
Greenhouse är ett bostadsprojekt som presenterar nytänkande idéer inom energi, miljöteknik, odling samt social gemenskap. Bostadshuset är ett passivhus, med bland annat smarta elnät, tak med solceller och gröna tak. Samtliga lägenheter har odlingsbalkonger och på takterrassen finns även växthus och odlingslotter. Greenhouse ligger i Ekostaden Augustenborg, som idag är ett testområde för MKB:s nya miljölösningar.

Brf Viva, Göteborg – Riksbyggen

Brf Viva är ett bostadsprojekt med hög innovationsgrad med fokus på hållbara lösningar. Det är resultatet av flera års forskning kring hur vi både kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt. Bostadshuset är ett plusenergihus, vilket innebär att det producerar mer energi än det gör av med. Brf Viva har allt från egenproducerad el och solcellsanläggning till olika typer av elbil- moped- och cykelpooler. Här finns socialt hållbara planlösningar, med entrébalkongen för möten samt gemensamhetslokaler som orangeri och återanvändningsrum.

Yllefabriken, Norrköping – Gamlebro


Yllefabriken är ett spännande bostadskoncept där man genom att använda en befintlig fabriksbyggnad för nya bostäder bevarar historisk miljö och kultur, och samtidigt förlänger materialanvändningen i byggnaden. Yllefabriken har ett stort hållbarhetsfokus, med energieffektiva bostäder och miljövänliga lösningar såsom bil- och cykelpool för de boende samt delningsekonomi i form återanvändsningsrum.


I årets jury ingår ordförande Martin Rörby, Eero Koivisto, Hanna Wendelbo, Jonas Pettersson, Rahel Belatchew och Kajsa Crona. Samt förlagets chefredaktörer Cecilia Öfverholm, Josefin Udén, Amina Djemili, Susanne Johansson och Mia Masnic.

För bilder på de nominerade: https://www.dropbox.com/sh/icmphcj8giw2xbx/AACKQ5N0p4a5ijujmLaoOzL-a?dl=0

Vinnarna presenteras på pressfrukost fredag 2 februari, möjlighet till foto samt vinnarintervjuer.

För mer information och OSA vänligen kontakta:

Paulina Knodt, Marknadskoordinator, paulina.knodt@itsmedia.se, +46 739880622


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *