Vinnare Årets RUM 2018

För femte året i rad bjöd vi in Sveriges designelit för att sammanfatta det gångna året. Årets Rum uppmärksammar etablerade aktörer såväl som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design. Årets Rum 2018 innebär startskottet för Stockholm Design Week och under galan premieras formgivare och arkitekter i kategorierna: Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Hemmapryl, Årets Designer samt […]

Vinnare Årets RUM 2018

För femte året i rad bjöd vi in Sveriges designelit för att sammanfatta det gångna året. Årets Rum uppmärksammar etablerade aktörer såväl som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design. Årets Rum 2018 innebär startskottet för Stockholm Design Week och under galan premieras formgivare och arkitekter i kategorierna: Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Hemmapryl, Årets Designer samt Årets Boende.

Temat för i år är ”Framtid”.

Juryns motivering till årets pristagare lyder:

Årets Arkitektur 2018

Camilla Schlyter

Flera års forskning och envist arbete bär äntligen frukt. Arkitekten Camilla Schlyter får patent på sin fasadteknik där hon lyckats sammanföra modern digital teknik med traditionellt och hållbart material. En digital algoritm möjliggör att industriellt skapa ytmönster i korslimmande träskivor. Design förstärker träets egen konstruktion. Innovativt, miljömedvetet och vackert – en framtidsteknik i samtiden.

CamillaSchlyterGezelius

Årets Möbel 2018

Projektet Furnishing Utopia

Med exceptionell hantverksmässig kvalitet, präglad av funktionalism och minimalism borgar Shakerrörelsens estetik för en form som ska hålla över tid. Projektet Furnishing Utopia har låtit 14 designers världen över tolka Shakerstilen och skapa egna moderna föremål. Att ta tillvara på uråldrig hantverksmässig kunskap är kanske det bästa sättet att ta sig an framtiden?

FurnishingUtopia

Årets Hemmapryl 2018

Träningsredskap av Anna Larsson, Mattias Stenberg, Alexander Lervik och Jonas Wagell för Tingest

Estetiska, hållbara och hälsoförbättrande. Tingest träningsredskap berättar något om vår samtid på samma gång som de införlivar träningen i vardagen. Kollektionen tar med sitt tidlösa formspråk i marmor, kork och bambu en stilsäker plats hemmet och blir således en naturlig del i finrummet.

Tingest_träningsredskap

Nominerade till Årets Designer 2018

Stoft Studio

Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa ny design som passar framtiden. Resultatet är en lika funktionell som estetisk design med poetiska toner, vars DNA är material, hantverk, innovation och hållbarhet. 


StoftStudio

Årets Boende 2018

Brf Viva, Göteborg – Riksbyggen

Viva är ett bostadsprojekt med hög innovationsgrad och fokus på hållbara lösningar. Det är resultatet av flera års forskning kring hur vi både kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt. Projektet presenterar allt från egenproducerad el och solcellsanläggning till olika typer av elbils-, moped- och cykelpooler. Bostadshusen är plusenergihus och projektet inkluderar även socialt hållbara planlösningar, med entrébalkonger för möten samt gemensamhetslokaler som orangeri och återanvändningsrum. Ett lovvärt exempel på boende för en hållbar framtid.

BrfViva,Riksbyggen


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *