Nominerade till Swedish Design Awards by Rum 2020

Nominerade till design- och arkitekturpriset Swedish Design Awards by RUM 2020 För sjunde året i rad uppmärksammas de främsta aktörerna inom skandinavisk arkitektur och design och den prestigefyllda utmärkelsen Swedish Design Awards by RUM 2020 (fd Årets RUM) delas ut. Priset, som nu bytt namn, vill uppmärksamma såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och […]

Nominerade till Swedish Design Awards by Rum 2020

Nominerade till design- och arkitekturpriset Swedish Design Awards by RUM 2020


För sjunde året i rad uppmärksammas de främsta aktörerna inom skandinavisk arkitektur och design och den prestigefyllda utmärkelsen Swedish Design Awards by RUM 2020 (fd Årets RUM) delas ut. Priset, som nu bytt namn, vill uppmärksamma såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design med ambitionen att främja både kreatörerna och branschen. Priskategorierna är Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Inredningsföremål, Årets Designer och Årets Uterum.


Swedish Design Awards by RUM 2020 är startskottet för Stockholm Design Week och inleder veckan med en stor prisceremoni då alla vinnare offentliggörs den 30 januari 2020 i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen, Stockholm. 

Juryn Den framstående juryn består av välrenommerade arkitekter, formgivare och design-journalister med arkitektur-historiker Martin Rörby som återkommande ordförande. Årets jury består av Eero Koivisto/Claesson Koivisto Rune, Rahel Belatchew Lerdell/Belatchew Arkitekter, Clara von Zweigbergk och Shane Schneck/Hay, Chandra Ahlsell/Folkform och Malmstens Linköpings universitet, Svante Öquist/inspiratör och tidigare chefredaktör samt chefredaktören på tidskriften Rum Cecilia Öfverholm, t.f. chefredaktören på Rum Hemma Sandra Gustafsson, chefredaktören på Rum Design Mia Masnic, chefredaktören på Nya Rum Josefin Udén och chefredaktören på Rum Ute Bettina Bieberstein-Lee.

———————————————————————————————————————————-

Årets Arkitektur 2020

Scenografen och konstnären Anastasia Ax
Anastasia Ax arbetar med rumslighet på ett sätt som framkallar nya, oväntade upplevelser. Senast har hon skapat den spännande scenografin för föreställningen Fedra/Hippolytos på Dramaten som visades på Scenkonstmuseet.

Konstnären Backa Carin Ivarsdotter
Backa Carin Ivarsdotter skapar offentlig konst där platsens historik ofta berättas och där hon med respekt för individen skänker en extra dimension och förankring. Bland hennes verk finns mosaikväggen Miraculum vid Debaser i Hornstull i Stockholm, entrén till Munksundsskolan och Munkkällans förskola. Hon är nu aktuell med smyckning av Förbifart Stockholm.

Arkitekturfestivalen ArkNat
2019 arrangerades ArkNat-festivalen vid Höga Kusten för tredje gången, tillsammans med nordiska arkitektur- och designstudenter. Målet var att ”på hållbara grunder vidareutveckla den lokala turismen i samklang med naturen” och förtydliga att arkitektur spelar en viktig roll i våra liv, både hur vi bygger, hur det ser ut och hur det anpassas i sin omgivning.

Årets Möbel 2020

Fåtölj Novel Chair av Friends & Founders
Designduon och äkta makarna svenska Ida Linea och danska Rasmus Hildebrand, är sina egna producenter, vilket adderar till deras redan höga kredibilitet som spännande designers med hög estetisk höjd.

Bord Colossus av Chris Martin Massproductions
Stockholmsbaserade möbelföretaget Massproductions startades år 2009 av designduon Chris Martin och Magnus Elebäck. Tillsammans skapar de högkvalitativa, funktionella möbler i stilren design.

Stol Link av Dan Ihreborn för Stolab
Formgivaren och möbeldesignern Dan Ihreborn har varit verksam sedan tidigt 90-tal, och har genom åren samarbetat med många producenter runt om i världen. Stolab har tillverkat kvalitetsmöbler i massivt trä sedan starten år 1907. En av deras mest sålda möbler är stolen Lilla Åland.

Årets Inredningsföremål 2020

Tälja av Erik Nyström för Nattetid
Tälja lyfter på ett spännande sätt fram både den traditionella slöjdkonsten och naturens skönhet. Glasen är munblåsta av Skrufs Glasbruk i en skårad form, utskuren med stämjärn.

The Extruder av Anton Alvarez
Vaserna i serien The Extruder är ett mycket intressant möte mellan konsthantverk och bruksföremål. De är framtagna genom en fascinerande tillverkningsprocess där traditionellt hantverk möter nya tekniker.

Virvel av Ingegerd Råman för Örsjö
En renodlad och smart taklampa, med en spännande och lekfull design, där cirkulärt papper har vikts på olika sätt för att forma produkten.

Årets Designer 2020

Lisa Hilland, nomineras för sin poetiska design och hantverk på en hög nivå. Designern kombinerar på ett intressant sätt högteknologisk produktionsteknik med hantverk. Lisa Hilland har samarbetat med företag som Gärsnäs, Gemla och Orrefors samt senast designat skåpet Anno Cabinet för det egna varumärket Myltha.

Fredrik Paulsen, för sitt innovativa formspråk och ett spännande materialarbete. Han arbetar ofta i gränslandet mellan konst och design, och gärna med lättillgängliga material. Fredrik Paulsen är aktuell med stolen Röhsska för Blå Station och formger även baren på Stockholm Furniture Fair 2020.

Ingegerd Råman, för sin tidlösa känsla för form och material. Den ikoniska formgivaren har alltid arbetat på ett innovativt och materialutforskande sätt. Hon har en fantastisk formkänsla som håller över tid. Aktuell med pappersarmaturen Virvel för Örsjö Belysning.

Årets Uterum 2020

Takträdgård Pallas i Borås – Landskapsarkitekt Gunilla Gombrii/Tengbom Arkitekter Göteborg Projektledare Mats Segerdahl/Järngrinden/Cernera
En innovativ takträdgård som byggts ovanpå den befintliga shoppinggallerian Pallas. Trädgården är på ett spännande sätt inspirerad av typiska långsmala engelska trädgårdar och har dessutom smarta lösningar för bevattning och dränering. En grön oas för de boende mitt i Borås city.

Wij Trädgårdar i Ockelbo – Trädgårdsmästare Lars Krantz och landskapsarkitekt Ulf Nordfjell
Ett utflyktsmål i händerna på legendariske trädgårdsmästaren Lars Krantz, som väckte Rosendal på Djurgården ur dess slummer. De mest storslagna och arkitektoniska rummen som inspirerats av naturen är skapade av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell – vår enda nutida världscelebritet inom trädgårdsområdet.

Idylliens innergård i Visby – Gården är skapad och ritad av Catrin och Richard Kylberg för Idyllien.
I sitt hus mitt i Visby har paret Kylberg skapat en oas i form av en magisk innergård där gammal patina länkas samman med modern design. En mötesplats utöver det vanliga, helt i samma anda som det egna välgörenhetsföretaget familjen bedriver i samma hus.

———————————————————————————————————————————–
Högupplösta miljöbilder finns på www.trendgruppen.se/imagebank

(användarnamn: trendpr, lösenord: trendpr)

För mer information, vänligen kontakta: Trendgruppen PR, Helena Walfridsson, senior PR-consultant, tel. 073 – 663 76 12, e-post. helena.walfridsson@trendgruppen.se Trendgruppen PR, Astrid Wallström, senior PR-consultant, tel. 072 – 858 08 01, e-post. astrid.wallstrom@trendgruppen.se


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *